Pihalni orkester SALONIT ANHOVO

Uradno ima »anhovska godba« rojstni dan 1. septembra 1952. Takrat se je v tovarniški vajeniški šoli zbralo 60 mladih fantov in deklet, ki so se odzvali povabilu Delavskega prosvetnega društva Svoboda Anhovo in opravljali sprejemni izpit za vstop v godbo. Prvo teoretično šolo glasbe je opravilo 25 nadobudnežev, katerim so se v naslednjem letu pridružili tudi drugi. Pod budnim očesom mladega kapelnika Franca Žižmonda se je mladina v enem letu toliko izpopolnila, da je 17. septembra 1953 svoje znanje predstavila na prvem koncertu godbe na pihala. Takrat je na odru stalo 37 glasbenikov. V novembru istega leta so se godbeniki oblekli v prve uniforme. Pihalni orkester je bil takrat ustanovljen kot sekcija DPD “Svoboda” Anhovo in si je nadel ime Pihalni orkester DPD Svoboda Anhovo.

Prvi nastop pihalnega orkestra 1952 , avtor: arhiv POSA, posneto 1952

Po zgraditvi Delavskega doma v Desklah leta 1959, v katerem je tudi glasbena učilnica, je orkester pridobil odlične pogoje za delo. Domača publika je delovanje godbenikov sprejela z velikim navdušenjem in od takrat naprej je godba na pihala postala njihova »pleh muzika«, brez katere si težko predstavljajo slavnostni ali veseli dogodek v občini. Ker se je pihalni orkester ustanovil pod okriljem anhovske cementarne, je podjetje Salonit Anhovo orkestru priskočilo na pomoč pri nabavi kvalitetnih instrumentov, ki jih je bilo v tistem času težko pridobiti. Poleg instrumentov pa jim je zagotovila tudi prve uniforme. Godbeniki so poleg instrumentov in uniforme potrebovali notno gradivo, ki se ga takrat ni dobilo skoraj na vsakem koraku, tako kot danes. Ne, notno gradivo je za vse instrumente posebej spisal takratni kapelnik Franc Žižmond. Te ročno napisane črne note, ki so danes že na porumenelih papirjih, godbeniki še vedno zaigrajo ob različnih priložnostih.

 

 

Pihalni orkester  se vsa leta trudi za razvoj kulture in instrumentalne glasbe tako v domačem kraju in občini kot tudi izven nje. Najpomembnejša gostovanja pihalnega orkestra v več kot 70-letnem obdobju so gostovanje v Italiji v Vidmu, Manzanu, Madriziu, Orzanu, Trstu in Nabrežinah, v Srbiji v Cementarni Beočin, na izboru kulturnih dejavnostih delavcev Jugoslavije v Titovi Mitrovici, v Španiji na mednarodnem srečanju pihalnih orkestrov v Calleli, v Avstriji, na Hrvaškem na mednarodnem srečanju pihalnih orkestrov na Malem Lošinju in v Splitu ter v Franciji v mestu Saint Pons. Ne samo v tujini, orkester se rad odzove na povabila za nastope v občini in izven nje po Sloveniji. Igral je že po različnih slovenskih krajih, kot so Trbovlje, Postojna, v Ljubljani leta 2012 v Grand hotelu Union ob podelitvi nagrad na področju šolstva in v Stožicah leta 2014, kjer je sodeloval na prireditvi »Upor! Zavezniki v boju« ob dnevu upora proti okupatorju, v Brežicah, Slovenj Gradcu, Ajdovščini, Novem Mestu itd. Orkester je sodeloval s TV Koper-Capodistria, kjer je posnel prispevek za oddajo Sledi na nacionalni televiziji, prav tako je sodeloval pri prispevku Televizije Slovenije pri oddaji Dobro jutro. Godbeniki vsakoletno pripravijo božično-novoletni koncert, prvomajsko budnico in letni koncert, na katerem se je skozi leta zvrstilo veliko zvezd slovenske glasbene scene, kot so Nuša Derenda, Anika Horvat, Slavko Ivančič, Rudi Bučar, Vladimir Čadež, v posebno čast pa si orkester šteje organizacijo koncerta s Slovenskim oktetom, saj ta še nikoli prej ni sodeloval s pihalnimi orkestri.

Skupinska fotografija 1985, avtor: arhiv POSA, posneto 1985

Dolgoletno delovanje orkestra spremljajo številne pohvale in nagrade, ki si jih orkester zasluži z rednimi vajami in prizadevnostjo. V letu 2000 je Pihalni orkester Salonit Anhovo prejel priznanje Občine Kanal ob Soči za svoje delovanje in pomemben kulturni doprinos. Ob 50. obletnici neprekinjenega delovanja, leta 2002, je orkester izdal brošuro o delovanju ter svojo prvo zgoščenko. Leta 2012 je ob svojem 60. letnem neprekinjenem delovanju z novimi uniformami dobil novo podobo. V letu 2022 je orkester praznoval 70. obletnico neprekinjenega delovanja, ki jo je počastil s koncertom na prostem, kjer se je zbralo več kot 400 poslušalcev. Predstavnik Zveze Slovenskih godb je ob tej priložnosti orkestru podelil priznanje za dolgoletno delovanje. Prav tako je orkester dobil priznanje od Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Ob jubileju je orkester izdal svojo drugo zgoščenko, kjer se melodije instrumentov združijo z vokali Anike Horvat, Nuše Derenda, Rudija Bučarja, Slavka Ivančiča, Giannija Rijavca in Vladimirja Čadeža.

 

 

Orkester od leta 2021 sledi taktirki dirigenta Armanda Mariuttija. Najodmevnejši projekti pihalnega orkestra v zadnji sezoni so udeležba na priznanem mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov Flicorno d’Oro v italijanski Rivi del Garda, kjer je orkester prejel bronasto priznanje, prejem nagrade Občine Kanal ob Soči ter letni koncert “Pozdrav pomladi”, kjer je orkester zaigral s francoskimi kolegi.

 

MUZIKAFEST

Pihalni orkester Salonit Anhovo v Desklah že od leta 2004 organizira mednarodno srečanje pihalnih orkestrov v obliki zabavnega programa, ki nosi ime MUZIKAFEST. Srečanja se udeležujejo orkestri iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije, Češke, Francije in drugod. Začetki srečanj so bili namenjeni kulturni izmenjavi ter povezovanju domačega orkestra s tujimi. Pihalni orkester Salonit Anhovo na srečanje povabi orkestre iz tujine in iz Slovenije, ter jim nato vrne gostovanje. S takšnimi izmenjavami je prišlo do mreženja med orkestri in do gostovanj izven domače občine. Godbeniki so tako imeli vedno več nastopov in koncertov. Čez čas je Muzikafest prerasel v prekrasen dogodek, kjer se orkestri srečujejo, izmenjujejo ideje, spletajo prijateljstva na eni strani in kjer lahko domačini in poslušalci poslušajo in spoznajo različne pihalne orkestre na drugi strani. Leta 2023 je orkester postal »polnoleten«, saj je bil 27. maja 2023 izveden že osemnajstič zapored.

 

TEKMOVANJA IN PRIZNANJA

 

Mednarodno tekmovanje Flicorno d’Oro v Rivi del Garda, avtor: M. Volk, posneto 2023

 

Pihalni orkester Salonit Anhovo si je, ob svojem pestrem delovanju, nekajkrat zadal cilj, da svoje znanje pokaže na domačih in tujih tekmovanjih. Leta 1977 si je priigral prvo mesto v 1. težavnostni kategoriji na V. področnem tekmovanju pihalnih orkestrov Slovenije. Leta 1981 je orkester tekmoval na izbirnem tekmovanju pihalnih orkestrov Slovenije v Novi Gorici, kjer je prav tako osvojil prvo mesto. Leta 2001 je nastopil na tekmovanju, ki ga prireja Zveza Slovenskih godb in v četrti težavnostni stopnji prejel zlato plaketo, leto kasneje pa je na tekmovanju Zveze Slovenskih godb v tretji težavnostni stopnji prejel srebrno plaketo. Leta 2011 je orkester na tekmovanju Zveze Slovenskih godb v tretji težavnostni stopnji prejel srebrno plaketo. Leta 2023 se je orkester v pomlajeni zasedbi udeležil mednarodnega tekmovanja pihalnih orkestrov Flicorno d’Oro v italijanski Rivi del Garda, kjer si je v močni konkurenci priboril bronasto priznanje.